Připravujeme pro Vás znovuotevření poradny. Chcete-li se zapojit do odpovědí a zviditelnit se, kontaktujte nás zde.

Odpovědi v poradně budou označeny profilem a kontaktem na odpovídajícího. Na profilu bude přehledně uvedeno zaměření, specializace, pozitivní reference z poradny, kontaktní údaje atd. Profil bude možné upravovat a později z něj bude možné vytvořit profesní web.

Bude jen na Vás do kolika odpovědí v poradně se zapojíte. Vytvoření profilu Vás k ničemu nezavazuje. Hledáme primárne specialisty v oborech: Nutriční specialista, Fitness trenér, Lékař, Psycholog, Psychiatr, Kosmetička.

"Jen" zhoršené astma?

Dobrý den, jsem dvacetiletá studentka, nekuřačka, cca od půl roku věku mám astma bronchiale, mnoho alergií (kočky a jiná zvířata, prach, pyly, PNC, plísně) a v poslední době se mi stav hodně zhoršil. Do loňského začátku října jsem měla astma plně pod kontrolou, stačil mi jeden zirtec denně a berodual při dušnosti, ale pak jsem prodělala laryngotracheobronchitidu s tím, že mi doktorka řekla, že je pravděpodobné, že jsem měla zánět trochu i na pohrudnici. Přeléčeno ATB Klacid, pak se mi ale opět začalo zhoršovat dýchání, často mě trápila svíravá tlaková bolest na hrudníku mezi prsy a výš, bolest byla snesitelná, ne akutní, spíše se téměř každý den třeba na hodinku objevila a pak to zase ustalo, ale pořád se to vrací, někdy je to intenzivnější, ale nastávalo to i v klidovém režimu, po zátěži jsem spíše cítila cosi jako podrážděné průdušky, nevím jak bych to lépe charakterizovala. Občas jsem měla pocit, že se bolest zhorší při úplném vydechnutí, ale jindy zase naopak při nádechu, jindy prostě jen s dýcháním, nedokážu specifikovat co tomu předcházelo. Hleny jsem po přeléčení už příliš nevykašlávala, spíše jsem měla pocit že mám knedlík usazený v krku, který jsem za Boha nemohla vychrchlat a to se mi také neustále vrací. Postupně se mi medikace zvýšila na Symbicort 1-0-1 + Alvesco 1-0-1 + Xyzal 1-0-0. Minulý týden jsem byla na plicním vyšetření, RTG v pořádku, na spirometrii byla prokázána jen špatně kontrolovaná alergie a přetrvávající zánět (ráno jsem vykašlala skoro tuhý zelený chrchel skoro až do šeda), takže mi nasadili znovu ATB, nyní Ofloxin, jenže od včerejška cítím pro změnu trvalé pálení na průduškách, cca uprostřed hrudníku, s kašláním a nádechem se to horší a kašel je nepotlačitelný, a dýchá se mi opět hůř. Spiro se od října hodně zlepšilo, už je prý skoro normální. Občasnými bolestmi na hrudi jsem trpěla však i před onou infekcí na začátku října, a mohlo by to mít souvislost s tím, že jsme doma měli od září kočku (alergie 91,4), kterou jsme ale v říjnu po mých komplikacích dali pryč. Jedna známá měla podobné problémy a po čistém RTG jí na CT našli nějaké granulomy na plicích, o kterých jsem se ale dočetla, že se léčí kortikosteroidy, známá je také astmatička a má stejnou medikaci jako já, tak přemýšlím, jestli si nemám vyžádat CT. Jaký máte názor na léčbu kortikosteroidy, všichni mě před nimi varují, že v dlouhodobých vyšších dávkách nastávají spousty vedlejších účinků včetně poškození plic, tak nevím.. Existuje nějaká jiná léčba astmatu kromě homeopatie, akupunktury apod.? Ne že bych tomu nevěřila, jen chci vědět všechny možnosti co mám. Prosím, poraďte, od října jsem skoro pořád nemocná, stačí aby na mě někdo kýchnul a už mám zase zánět v dýchacích cestách a bolesti na hrudi a nynější pálení jsou dost nepříjemné, už si připadám jako hypochondr, když už skoro půl roku nejsem na 100% zdravá jako před říjnem a před tím nepodařeným pokusem o pobyt v jednom baráku s kočkou. Děkuji za ochotu a s přáním hezkého dne, Lucie Čálková

Odpovědi na otázku

Současným trendem léčby astmatu je terapie šitá na míru. Váš lékař by měl najít ideální ideální kombinaci léků, aby bylo vaše onemocnění pod kontrolou. Dlouhodobá léčba kortikosteroidy má četné nežádoucí účinky při systémovém podání. Kortikosteroidy užívané inhalačně (Alvesco, Symbicort) riziko těchto účinků minimalizují. Při léčbě astmatu se mohou uplatňovat také metody respirační fyzioterapie. Uvidíte, jaký bude výsledek po Ofloxinu a co vám navrhne váš lékař. Nevím, jestli je to cílená léčba po mikrobiologickém vyšetření. U CT plic musíte počítat s větší radiační zátěží, takže by se jeho indikace měla pečlivě vážit.